De vraag van mei: welke bril past bij mij?

Zo kies jij in 5 stappen het perfecte montuur

Wil je eens wat anders of is het écht tijd om je bril te vervangen? Wij hebben een handige checklist voor je opgesteld. In 5 makkelijke stappen vind jij het brilmontuur dat bij je past.

Welk montuur past bij mij?

Elk seizoen heeft z’n eigen trends. Het is echter mogelijk dat de bril die jij op foto het mooist vindt, je gezicht niet tot z’n recht doet komen als je hem draagt. Waarom? Wel, dat kan verschillende oorzaken hebben.

Een montuur dat geknipt is voor jouw gezicht, is er eentje dat aansluit bij je gezichtsvorm, je huidskleur, de kleur van je ogen én de vorm van je wenkbrauwen. Bovendien moet-ie ook mooi bij je outfit en stijl passen. Heel wat om rekening mee te houden, dus. 

Checklist: 5 dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van je bril

1. De vorm van je gezicht

Iedereen is anders. Daarom past niet elke bril 100% bij iedereen. De vorm van je gezicht bepaalt mee welk type montuur het mooist bij je staat. We zetten de verschillende gezichtstypes op een rijtje. Welke gezichtsvorm heb jij?

 • Het rechthoekige gezicht: je voorhoofd, jukbeenderen en kaken zijn ongeveer even breed. Een grote bril is een slimme keuze!
 • Het ronde gezicht: je kaaklijn en voorhoofd zijn cirkelvorming. Een hoekige bril past mooi bij je.
 • Het ovale gezicht: je hebt een langer gezicht, met smalle kin en ronde kaaklijn. Je hebt geluk: bij dit gezichtstype past vrijwel elk montuur!​
 • Het hartvormige gezicht: je gezicht is breed bovenaan en wordt smaller naar je kin toe. Een pilotenbril of bril zonder randen is wellicht de juiste keuze!
 • Het vierkante gezicht: een hoog voorhoofd, smalle kin en brede jukbeenderen? Wat dacht je van een ronde, ovale of brede bril?
 • Het diamantvormige gezicht: je hebt mooie, brede jukbeenderen, met een smal voorhoofd en kin? Afgeronde hoeken of ovale glazen staan je beeldig!

2. De kleur van je haren

Je brilmontuur moet natuurlijk ook goed samengaan met je haarkleur. Sommige haarkleuren (zoals rood) passen bijna overal bij. Blond is knap met een lichtgekleurd montuur. Bruin haar is dan weer een gedroomde match voor montuurkleuren zoals bruin, roze, goud of rood. Heb je grijs of zwart haar? Durf dan gerust eens voor een uitgesproken en fel montuur te kiezen!

 

3. Je kapsel

Trendsetters met volumineus, lang haar kiezen best niet voor een te groot montuur. Een smalle bril oogt vaak het best. Lang en sluik haar gaan goed samen met kleine glazen. Draag je lang haar in een staart? Dan kan een grote bril wél mooi tot z’n recht komen. Als je jouw kapsel kort houdt, heb je keuze te over: dan staat elk montuur mooi.

 

4. Je wenkbrauwen

De uitstraling van je gezicht wordt mee bepaald door je wenkbrauwen. De vorm ervan, hoever ze uit elkaar staan én hoe ze boven je ogen gepositioneerd zijn: het bepaalt allemaal de keuze van het montuur. Uitproberen is de boodschap! Maar de vuistregel is hier dat de bovenkant van je montuur parallel loopt met je wenkbrauwen. Je opticien weet precies hoe dat zit!

 

5. De kleur van je ogen

Ook je oogkleur is belangrijk. Die zorgt ervoor dat je bril past of niet. We geven je alvast enkele tips mee. Maar de regel blijft: uitproberen én samen nadenken met je opticien zorgt voor het mooiste resultaat.

 • Bruin en neutraal: een zwarte of bruine bril.
 • Bruin en gewaagd: een zilveren, gouden of rode bril.
 • Groen en neutraal: een groen montuurtje.
 • Groen en gewaagd: een rood, mahonie of donkerpaars montuurtje.
 • Blauw en neutraal: een blauwe bril.
 • Blauw en gewaagd: een koper-, cognac- of terracottakleurige bril.
 • Grijs en neutraal: een veilig grijs montuurtje.
 • Grijs en gewaagd: een fel montuur in een kleur die bij je past.

 

Kom snel eens langs!

Wil je écht zeker zijn dat het antwoord op de vraag: “Welke bril past bij mij” helemaal juist zit? Kom dan snel langs bij je lokale opticien voor advies én een uitgebreide pasbeurt.