Bijziendheid – of myopie – bij kinderen: het is een thema waar veel ouders mee te maken krijgen. Wat is het, wat kan je er tegen beginnen en hoe pak je dat allemaal aan? We zetten de meest voorkomende vragen even voor je op een rijtje.
Wat is bijziendheid eigenlijk?
Kinderen met bijziendheid kunnen goed kijken naar dingen die dichtbij zijn, maar kunnen hun zicht niet scherpstellen op zaken die veraf liggen. Resultaat: een wazig zicht – en dichtgeknepen ogen om toch maar te kunnen focussen op dingen in de verte.
Kan mijn kind bijziend worden?
Jazeker, en de kans dat dit gebeurt is véél groter dan vroeger. Door de toegenomen schermtijd, merken we dat de hoeveelheid kinderen met bijziendheid sterk toeneemt. Tegen 2050 verwachten we zelfs een verdubbeling van myopie bij kinderen.
Kan ik er dan niets tegen doen?
Jawel hoor. Als je kind toch te maken krijgt met bijziendheid, zijn er gelukkig verschillende oplossingen om het proces te vertragen. Maar met enkele tips zorg je ervoor dat het niet zo ver komt:
- Beperk schermtijd
Probleem: als je lang vanop dezelfde afstand naar een telefoon- of computerscherm kijkt, verhoogt je kans op bijziendheid aanzienlijk. Dichter dan 80 centimeter bij je scherm zitten, is absoluut geen goed idee.
Zo los je het op: hanteer de 20-20-2 regel: kijk na 20 minuten schermtijd zeker 20 seconden in de verte – en ga 2 uur per dag naar buiten .
- Trek eropuit
Probleem: binnenshuis kijk je altijd dichtbij. Je maximum kijkafstand is dan een drietal meter. Als je buiten bent, wissel je dichtbij en veraf kijken af. Zo train je de ogen en hou je jouw ogen (en die van je kind) gezond.
Zo los je het op: voorzie afwisselende activiteiten waarbij je ogen worden uitgedaagd. Ver en dichtbij kijken, focussen en in de verte starten, binnen en buiten, licht en donkere omgevingen… Hoe gevarieerder je omgeving, hoe sterker je ogen!
Hoe kom ik erachter dat mijn kind bijziend is?
Als je kind de ogen samenperst om goed ver te kunnen kijken, kan het bijziend zijn. Om zeker te zijn, maak je best een afspraak met je oogarts.
Wat doe ik als mijn kind bijziend is?
Gelukkig zijn er oplossingen op de markt om bijziendheid bij kinderen te ondervangen. Wist je dat bijziendheid veroorzaakt wordt door de groei van het oog? De oogbol krijgt daardoor een afwijkende lengte, die wazig zicht veroorzaakt. Er bestaan contactlenzen en brilglazen die dat groeiproces – en dus de ontwikkeling van myopie of bijziendheid – vertragen.
Spreek erover met je opticien: Maak een afspraak!