Zonnebrillen en polarisatie

De zon, niet zo onschuldig als ze lijkt. Door middel van zonnecrème beschermen we onze huid tegen UV-stralen, maar onze ogen moeten ook beschermd worden voor deze UV-stralen door het dragen van een zonnebril. Zelfs op jonge leeftijd is het belangrijk om onze ogen te beschermen tegen UV-stralen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een goede zonnebril?

Er zijn een aantal kenmerken waar je rekening mee kan houden, zoals de UV-filter, de kleur van het glas, de kleurintensiteit en polarisatie.

UV-filter

Een goede zonnebril die voldoet aan de Europese wetgeving en zal dus 100% UV filteren. Dit wil zeggen dat al de schadelijke en onzichtbare UV-stralen gefilterd worden om het oog te beschermen.

De kleur en intensiteit van het zonneglas

De kleur en de intensiteit van het zonneglas is een persoonlijke keuze en heeft geen invloed op de kwaliteit van het glas. De kleurintensiteit bepaalt de transmissie van licht en wordt opgedeeld in 5 categorieën van 0 tot en met 4. Dus bij fel zonlicht zal het aangenamer kijken zijn met een donkerder gekleurd zonneglas met categorie 4 in vergelijking met een lichter gekleurd zonneglas van categorie 1.

Polarisatie

Wat is polarisatie en wat heeft dit als voordeel? Lichtstralen weerkaatsen om een oppervlakte in twee verschillende richtingen, horizontaal en verticaal. Deze weerkaatsing zorgt voor extra schittering. Deze weerkaatsing is heel goed te zien op oppervlakken zoals water of het wegdek. Bij gepolariseerde zonneglazen worden de horizontale weerkaatsingen gefilterd waardoor er veel minder schittering te zien is. Door het wegvallen van de schittering verbetert het contrast en worden kleuren duidelijker. Vooral in het verkeer, bij watersporten en wintersport geeft dit een groot comfort. 

Elk voordeel heeft ook zijn nadeel, en dit geldt ook voor gepolariseerde zonneglazen. Sommige beeldschermen zoals een headup display de auto, tablet of laptop beschikken zelf over een polarisatiefilter. Dit is goed om de weerkaatsing op je beeldscherm te vermijden, maar met gepolariseerde glazen worden er te veel stralen gefilterd waardoor je beeld niet meer optimaal is.

Kom jouw favoriete zonnebril kiezen in onze winkel.

Uiteraard hebben we véél verschillende zonnebrillen beschikbaar in onze winkel. Onze collectie ligt op jou te wachten. Laat ze niet liggen: kom langs en kies jouw favoriete zonnebril.